


CHURCHWARDENS MEASURE 2001
CHURCH REPRESENTATION RULES
DIOCESE OF CANTERBURY

PARISH MEETINGS (ELECTRONIC PARTICIPATION AND PUBLICITY) 
AND ADMISSION OF CHURCHWARDENS INSTRUMENT 2020
The Bishop of Dover (acting pursuant to powers delegated by the Archbishop of Canterbury), in exercise of the powers conferred by section 10 of the Churchwardens Measure 2001 and rule 78 of the Church Representation Rules, makes the following provision:
Application
1. The provision made by this instrument applies to each parish in the diocese of Canterbury.
2. The provision made by paragraphs 5 to 9 below applies in respect of meetings of parishioners and APCMs held between the date of this instrument and 31 October 2020.
Interpretation
3. In this instrument:
a. “meeting of parishioners” means the meeting required to be held by section 5 of the Churchwardens Measure 2001 for the purpose of choosing churchwardens;
b. “APCM” means the annual parochial church meeting required to be held by rule M1 of the Church Representation Rules;
c. “convenor” means the minister of the parish or, if the minister is absent or incapacitated, the person(s) required to convene the meeting of parishioners or APCM by the Church Representation Rules; 
d. “electronic means” means electronic means of communication which allow the person to hear and be heard by other persons participating in the meeting and, where practicable, to see and be seen by those other persons; and
e. “minister”, in relation to a parish, has the same meaning as in rule 83 of the Church Representation Rules. 
Date by which parish meetings must be held
4. My instrument of [19 March]  2020 remains in effect. Among other things, that instrument provided that the date by which meetings of parishioners and APCMs must be held is 31 October 2020. 
Electronic participation in meetings
5. When giving notice of a meeting of parishioners or APCM, the convenor of the meeting may state in that notice that persons eligible to attend the meeting may attend the meeting by electronic means.
6. If the convenor of a meeting decides to permit attendance by electronic means:
a. the notice of the meeting shall set out full details of how a person may participate in the meeting, or provide a link to a website on which such details are set out;
b. the notice of the meeting shall set out whether persons attending the meeting by electronic means may vote at the meeting;
c. if the meeting is a meeting of parishioners, the notice of the meeting shall set out how nominations of candidates for the office of churchwarden may be sent to the minister prior to the commencement of the meeting by those not physically present with the minister;
d. the mechanisms by which those attending the meeting by electronic means are to  be called to speak or, if relevant, have their votes recorded shall be determined by the chairperson of the meeting; 
e. any reference in the Churchwardens Measure 2001 or the Church Representation Rules to a “meeting” includes a meeting at which persons may attend by electronic means, and references to the “place” of a meeting or whether a person is “present” at that meeting shall be interpreted accordingly; and
f. form M1 may be amended to give effect to any requirement of this instrument.
7. It is for the convenor of the meeting to determine whether that meeting should be held:
a. solely by electronic means;
b. solely by physical attendance; or
c. with the option of electronic means or physical attendance,
but subject always to any legal requirement and Government guidance from time to time regulating gatherings of persons or the use of buildings.
Publicity for meetings during closures of church buildings
8. If the convenor of a meeting considers that closures or restrictions affecting a church or licensed building by reason of the COVID-19 pandemic are likely to have a significant effect on the ability of persons to receive notice of the meeting, the convenor shall consider what reasonable additional steps (if any) might be taken to publicise the meeting and in particular shall, wherever practicable, arrange for notice of the meeting to be given on the website of the parish or on the parish’s entry on achurchnearyou.com and shall take such steps. 
Consultation with PCC
9. In deciding how to carry out his or her functions under this instrument, the convenor of a meeting shall, wherever practicable, first consult with the parochial church council or its standing committee.
Admission of churchwardens
10. The minister of each parish in the diocese of Canterbury is appointed as my substitute for the purpose of the admission to office of persons chosen in 2020 for the office of churchwarden for that parish. The words of the declaration and admission are set out in the Schedule below.
11. If a parish has no minister, or if the minister is unable to act, the reference to “minister” in paragraph 10 above shall take effect as a reference to the area dean of the deanery or to the archdeacon for the area in which the parish is situated.
12. The appointments made by paragraphs 10 or 11 shall not affect my power to appoint further substitutes or the continuing appointment of any person previously appointed as my substitute.
13. For the purpose of section 6(1) of the Churchwardens Measure 2011, my substitute may, by providing reasonable notice to those persons chosen as churchwarden, appoint an appropriate time and place for admission, at the substitute’s discretion.
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The Rt Revd Rose Hudson-Wilkin
Bishop of Dover
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Schedule

Form of Declaration to be made by churchwarden:
“I declare that I will faithfully and diligently perform the duties of the office of churchwarden for the parish of {NAME OF PARISH]”
Form of Admission by Substitute:
“As duly appointed Substitute for the Bishop of Dover, I hereby admit you to the office of churchwarden for the parish of [NAME OF PARISH]”
The form of declaration, to include the words of declaration above, and confirmation that the person is not disqualified from acting as churchwarden, which each churchwarden must sign is available separately from the Archdeacon.




